Natural Modern Home

Apartment

Tel-Aviv
110 sqm

“All this central part communicates, on one side and the other, with different rooms and all of them connect with the outside to open up to the views and natural light.”

ELLE DECOR Spain

“For this project, the architects must find a way to retain privacy while bringing in the landscape, natural light and air. Irit and Zohar drew the right proportion for the building volumes by plotting the buildable area as if they were farmers ploughing the land, dividing it neatly into strips.”

HOME DECOR Singapore

“It’s typical of Henkin and Shavit’s approach to design; the duo’s work combines aesthetic considerations with intellectual ones.”

AD Middle East

“The bedrooms are also planned so that each of the residents of the house has direct access to the garden. Unlike the living room, filled with the best examples of Italian furniture, the bedrooms look completely ascetic and even cold. But in the Israeli climate, this always plays into the hands.”

AD Russia

Natural Modern Home

In the heart of Tel Aviv, a city that never sleeps, there is an asylum of tranquil nature, creating a bubble of utopia, an opportunity to slow down and relax.
Henkin Shavit Studio stands behind the planning of a quiet temple, according to the request of their senior clients. A dreamy place simulating an oasis has been created. This living space emphasizes the idea of detaching a busy outdoor, culturally dense, colorful and restless world into a natural atmosphere of a still monochrome environment indoors.
The updated plan referred to the existing apartment as a box that wraps with its outer walls an inner box which, again, creates the feeling of detachment, gently using the element of wood partitions. That deciphers the optimal functions of the apartment design. The specific detachment concept is expressed in the coherence between connection and disconnection of two natural materials – oak tree and grey stone.

The complicated carpentry work consists of material separation, which creates a new vertical rhythm, unified and calming. The vertically grooved oak wood is used like a unified puzzle, it’s pieces separately complementing each other into a whole piece. This element is seen as the kitchen wall cover and recreates itself as a double partition between the bedroom and the living room. This partition includes a secret aisle door, the magic entrance into the quietest corner of the apartment – the master bedroom. The duet of the warm materials countering the cold grey materials creates this temple of calmness, detached from the constant movement of the outer world.

“Paying respect to land’s history was paramount, and the design of the 375m² home was imagined as a modern farmhouse, complete with two single-storey houses and an elongated white box.“

VOGUE LIVING Australia