Renovated Mediterranean Villa

Private House

Bitzaron Village, Shfela
Built 120 sqm – Site 4000 sqm

“The fields, orchards and cactus gardens that surround the house were great inspirations for the makeover. The main axis of the plant, comprising the kitchen and dining room, was completely open during the work to allow natural light and ventilation to flow freely through the interiors.“

CASA VOGUE BRAZIL

“Henkin shavit restored historical details that helped to keep in touch with history during the renovation, including terrazzo-patterned tiles on the floor, wooden shutters that resemble the original ones, and antique doors.”

ELLE DECORATION Russia

“Retro wink in the bathroom. White tiles and white squares give life to the bathroom walls, where wood was chosen for the floating under-sink cabinet.”

micasa

“Taking inspiration from these nearby orchards, Henkin Irit and Shavit Zohar have structurally reorganized a house where the rooms symbolize the rows of trees, and the central space of the dining room and kitchen, the ‘ridges’ of planting.“

DISENO INTERIOR

Renovated Mediterranean Villa

Originally built in 1935, this house belonged to one of the founders of Bitzaron, a small town off the Eastern coast of the Mediterranean. The property is set amongst luscious green fields, orange orchards as well as a striking cactus garden. These orchards served as the inspiration for the structural rearrangement – in this analogy the rooms of the house symbolize the rows of trees and the central space (dining area + kitchen) symbolizes the ridges. The home in the state in which we found it was divided into rooms which was the style at the beginning of the 20th century. Inspired by the planting ridges we decided to open up the central axis of the house, creating a space which sets the stage for natural ventilation and allows natural light in from both ends of the axis. This enabled us to create a new space which is comprised of both new and old.

Additionally, this project focuses on historical reclamation including the use of Terrazzo flooring inspired by what once was, wooden shutters reminiscent of the original as well as salvaged doors. The house sits on a plot which is 1 acre in size and includes secondary buildings such as the old chicken coop as well as a unit built for the family’s grown children to live in which now serves as a guest house.
We approached this project with the ultimate goal of embracing its heritage and geographic location while simultaneously creating a modern space for the widow who lives there. The result is a secluded Mediterranean home in which she can enjoy the beauty of her natural surroundings as well as the presence of her forebears.

“For this project, the architects must find a way to retain privacy while bringing in the landscape, natural light and air. Irit and Zohar drew the right proportion for the building volumes by plotting the buildable area as if they were farmers ploughing the land, dividing it neatly into strips.”

HOME DECOR Singapore

“The bedrooms are also planned so that each of the residents of the house has direct access to the garden. Unlike the living room, filled with the best examples of Italian furniture, the bedrooms look completely ascetic and even cold. But in the Israeli climate, this always plays into the hands.”

AD Russia